广州论坛

注册会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[心情日记] 《别再对你的爱人说狠话》

《别再对你的爱人说狠话》

哩样嘢係唔少女人嘅通病,发生喺女人身上占大部分。就係女人好容易讲出口嘅一D话:不如分手、唔要你、唔好结婚、唔好一齐、我要走、离婚啦、你滚。。。但万万冇想到,日积月累,佢真係会果断咁走,头都唔会回!其实几乎所有男人係好忌听到哩D话。所以有D嘢唔可以乱讲!因为咁讲係消磨紧佢嘅对你嘅坚持,增加佢嘅负能量,也质疑妳嘅心态同爱。

要遇见最好的自己,首先要做的就是改正我在愤怒的时候的情绪和语言暴力!!!

评分

Lok尛樂 + 10 赞一个!

传闻,好多恩爱夫妻,结婚前,都会经常闹分手。
男女之间噶小打小闹并唔可怕,可怕噶系,逃避问题,唔愿意解决,更有人以此为藉口出轨。

两人磨合过程好艰难,越系出自真心,越系在乎对方,越系容易因小事而激气。

懂得如何解决问题,相互迁就,自然越嚟越恩爱,越嚟越无话不说,走向和谐。

虽然讲到好似洗脑政治咁,但哩个系事实。
(多谢小雅同学将我的回复置顶,哈哈!)
回复 支持 1 反对 0

遇见最好的自己,首先要做的就是改正的时候的情绪和语言暴力!!!!

就系减少语言暴力,唔用我地的嘴巴去伤害人。Get!

讲就容易咯,当火遮眼果阵,真系会立刻想放弃,事后下咗啖气,先会去
惗,系咪仲钟意对方。
无论男女都有可能响闹交果阵讲悔气说话。
有时,一个巴掌又拍唔响。
如果对方冇做出D令人无法忍受噶事,又点会惹得另一方如此激气?

有阵时,闹人自己个心更加难受,仲何况果个系自己嘅心上人?

但火遮眼边个都唔想。

分手闹得多边个都会心淡,男女不限。
特别系,当闹分手噶核心矛盾问题得唔到解决果阵。

例如:
你明知我需要你关心,你宁愿关心人家张乜X野生动物相,都唔知我为你改咗个发型。
明知我只手受咗伤,需要问候,佢竟然好兴奋咁去关注乜X人整嘅黑暗饺子,甚至关心佢自己只狗都懒问你。

系咪好扑街丫?
好明显条友唔系唔好运,而系关注习惯好有问题,可以讲系对另一方毫无责任感,或者玩玩下。

Good,要玩,身边优秀过你噶追求者大把,使轮到你?非你不可?有病丫我?开玩笑。俾个真心你当驴肺,顶!收皮啦你!

哩个时候闹分手好正常噶啵。

好多人就会话了,我同我条女冇嗌过交喔,我哋两个性格好丫。

好你条毛!

唔嗌交噶情侣,得以下几种情况:
1.男方爱女方多D,死迁就条女;
2.女方爱男方多D,死迁就条仔;
3.女方唔爱男方所以乜都冇所谓,佢同男方一齐只因为对方条件好,无奈骑牛揾马;
4.男方唔爱女方,因此觉得乜都冇所谓,佢同女方一齐只为sex。
5.其他。

通常哩D组合,一系就唔闹,一闹就变得不可收拾,永无回头。

感情遇到困难唔可怕,当二人感情遇到困难时,佢点对你,先最重要。

例如:两个人需要沟通同发泄渠道果阵,佢系咪会逃避,拒听电话。

如果拒听电话,你可以悭翻D眼泪,收回一片真心真意,当佢气咳!
俾个机会身边D追求者。

当然,楼主所表述初衷,系非常之理想同完美嘅规劝。
若然大家可以做得到,自然更加好。

以上种种肺话,不是为了吐槽,更多是为了帮楼主顶贴。。。

好似乐儿所讲,我都经常面对,如果真系爆发,就唔可能反转头了。

好似乐儿所讲,我都经常面对,如果真系爆发,就唔可能反转头了。

珍惜一个人,会谅解对方的任性与胡闹,,但不代表无底线。

Lok尛樂 发表于 2015-3-31 16:06
以上种种肺话,不是为了吐槽,更多是为了帮楼主顶贴。。。

…………………………

小雅 发表于 2015-4-1 09:19
…………………………

系咪10分之感动呢?

Lok尛樂 发表于 2015-3-31 15:34
好多人就会话了,我同我条女冇嗌过交喔,我哋两个性格好丫。

好你条毛!

中了第二条

淡定有钱剩

八点半 发表于 2015-3-31 16:19
珍惜一个人,会谅解对方的任性与胡闹,,但不代表无底线。

认同啊啊啊